Topbanner

Severdigheter 

Høvringen er et fantastisk utgangspunkt for å oppleve Gudbrandsdalen og alt den kan tilby fra stavkirker, ysterier, steinmuseer og fredede gårder til vakre Grimsdalen og jordpyramidene Kvitskriuprestene. Les mer om våre forslag til severdigheter og ta kontakt med oss for et skreddersydd opplevelsesprogram.

Verneverdige gårder i Heidal, Håndverkstunet og stavkirke i Vågå

Ta turen sørover Gudbrandsdalen til Sjoa og opp vakre Heidal til gårdsbesøk på gamle og verneverdige gårder som Nordre Ekre Gård og Kruke. Her kan du få servering av god og tradisjonsrik mat som rumgraut og spikjimat eller rett og slett en kopp kaffe og biteti. På Heidal Ysteri kan du få omvisning og orientering om historien til den tradisjonsrike Heidalsosten som fortsatt blir laga på “gamalmåten”. Håndverkstunet rett ved siden av ysteriet er kjent for sin høye kvalitet på lokale håndverksprodukter og her er det både osteutsalg og salg av møbler med utskjæring og rosemaling, smijern, keramikk, sølvsmykker, dreia fat, vevnader, åklær, løpere, håndstrikka varer, lokale matvarer m.m. Avslutt turen med besøk i Vågå stavkirke som ble gjenbygd i 1625-30 med materialer fra 1150-tallet.

Båttur over Gjendevatnet langs foten av Besseggen

Ta turen opp Heidal og inn Sjodalen til Gjendevatnet. Dette er ikke bare utgangspunktet for å kunne bestige den kjente Besseggen, men også for å kunne ta en fantastisk båttur over Gjendevatnet. Gjendevatnet er kanskje det største høgfjellsvatnet i Norge som ikke er regulert eller utsatt for menneskelige inngrep av betydning, og av mange vurdert som den vakreste innsjøen i Norge. Den strekker seg i omlag 20 kilometers lengde innover i Jotunheimen fra øverst i Sjoadalen. I snitt er bredden ca. 1 km, og fjellveggene reiser seg på det meste nesten 1300 meter opp frå vatnet. Ta lunsjen på Memurubu før du kjører tilbake langs det knallgrønne Vågåvatnet.

Glittersjå

Ta med familien på besøk til fjellgården Glittersjå som ligger i Murrudalen i Heidal. Her kan dere blant annet bli med på pussing og stell av hester, hesteridning, foring, dyrestell og kjøring med hest og vogn. Dere kan også ta en spennende spasertur gjennom Bjørneskogen, besøke grisene og villsvinene, se på hønene og sauene, klappe harene og nyte en stuttreist lunsj i kafeterian. Glittersjå Fjellgård holder åpent fra 30. juni til 31. august. 

Klatreparken i Brimiland

Ta turen til Brimiskogen klatrepark i Brimiland. Alle har hatt en drøm om å være Tarzan, i klatreparken har du muligheten til nettopp dette. De hat bygd opp 60 plattformstasjoner i en høyde fra 1 til 10 meter i eksisterende tre i området. Klatreparken er lokalisert mellom Vågå og Lom i Ottadalen. 

Grimsdalen og Folldal Gruver

Busstur gjennom Grimsdalen som er en av Norges vakreste høyfjellsdaler. Legg gjerne inn en kaffepause på Grimsdalshytta før turen går videre til Folldal. I Folldal kan du få innblikk i et godt stykke norsk bergverkshistorie. Gjør gjerne turen om til en heldagstur og bruk lengre tid ved Folldal Gruver der du blant annet kan ta gruvetoget inn til Worms Hall og besøke både utstillinger og museum. På hjemveien går turen over Hjerkinn og kaffen er også god på Dovregubbens Hall som ligger midt på Dovrefjell.

Peer Gynt Seterveg og Krigsminnesamling i Kvam

Peer Gynt Setervei byr på de fleste godbitene du kan finne i fjell-Norge. Høyeste punkt finner du på Krøkla, 1109 m o.h., med flott utsikt både til Rondane og Jotunheimen. “Mjølbøla”, like ved vegen når man er på vegens høyeste punkt, har evig snø. Mange idylliske setergrender i drift passeres når du kommer ned fra Krøkla. Ved Toksesetra kan du se et restaurert vasshjul i full drift. Ved Kvamsnyseter kan man se den fine Jøråfossen. Vi anbefaler å ta den korte avstikkeren til Hovde der det går sti rundt hele Furusjøen, som også trafikkeres med fergebåt. Fra Rondablikk kjører du den frodige Veikledalen ned til Kvam. På Kvam finner du Gudbrandsdal Krigsminnesamling som er en unik minnesamling om krig, okkupasjon og forsvar i Gudbrandsdalen. I tillegg har samlingen en utstilling om Skottetoget i 1612.